Hvilken sovepose skal du vælge til Kilimanjaro?

Kilimanjaro set fra Barranco camp

Jeg har nu været guide på Kilimanjaro en del gange for Kipling Travel. Hver tur har været forskellig, men pakkelisten forbliver den samme hver gang. 

Jeg får efterhånden mange henvendelser på, hvilken sovepose man skal tage med osv. Og det forsøger jeg at give et svar på her.

Jeg vil skrive en serie af artikler om de forskellige emner på pakkelisten til en Kilimanjaro-bestigning.

 

Grundregler for overnatning i sovepose

Der er visse ting der gør sig gældende når man sove i en sovepose udenfor husets fire vægge. Det er lige meget om det er i en shelter, et telt, hængekøje eller direkte på jorden.

Pak din sovepose ud og red din seng som det første når du kommer i lejr.
Soveposen skal have tid til at “få vejret” og folde sig ordentligt ud. Derfor er det en god skik at du pakker din sovepose ud af kompressionsposen når du ankommer til lejren. Desunden er det heller ikke fedt at skulle arbejde med, når man faktisk gerne bare vil i seng.

Har du ikke varmen når du går i posen, er du allerede bagud på point. Du skal sørge for at kroppen er varm, inden du hopper i soveposen. Også på Kilimanjaro. En drikkedunk med kogende vand, kan være din redning.

Som regel sidder vi i messeteltet og spiser aftensmad og drikker te lige inden folk går i soveposen. Der kan godt blive lidt koldt og fugtigt i messeteltet. Derfor er det en god ide lige at gå en runde rundt i lejren mens man børster tænder. Det giver varmen i kroppen, og så er du klar til at gå i soveposen. At gå i posen på fuld mave giver også mere varme, da kroppen har noget at arbejde med.

Ventilation er alfa-omega. En våd og fugtig sovepose er ikke meget værd. Fiber-soveposer er bedre end dun-soveposer til fugt, men fugt skal undgås alligevel. Når du ligger i teltet bør du åbne for udgangene i begge ender af teltet, for at få mest mulig ventilation. I soveposen er det vigtigt at du ikke ånder ned i den. Sørg for at have ansigtet, eller ihvertfald næse og mund fri. Ellers får du kondens i posen.

Sov i så lidt tøj som du kan. Om dette råd har noget på sig, er omdiskuteret. Men jeg plejer at sove i underbukser undtagen på natten før toppen. Der tager jeg lidt uldundertøj på.

Kvinder/mænd: Grunden til at kvinder og mænd har forskellige tolerancer for kulde, er at kvinder har en højere fedtprocent end mænd, og mænd større muskelmasse. Det virker omvendt, da fedt jo isolerer. Men blodgennemstrømning i muskelvæv genererer mere varme end gennem fedtvæv. Derfor vil en given soveposes ratings være en smule ringere for kvinder.

Temperatur-ratings

Karanga camp

De fleste soveposer er testet til en europæisk standard, der hedder EN13537. Er modellen ikke det, er det ikke sikkert det har nogen betydning. Det kan være at producenten ikke har ment soveposen til salg på det europiske marked. Det vil jeg ikke hænge mig så meget i.

Men det er godt at kunne finde rundt i det forskellige angivelser, så dem vil jeg forklare lidt om her:

Øvre Limit/Upper limit: En mand kan sove i soveposen ved denne temperatur uden tøj, og uden at svede. Standardmanden er 25 år, 173 cm og 73 kg.

Komfort (omtales også som dametemperaturen): En kvinde kan sove i en normal stilling behageligt. Standard kvinden man har målt efter er i øvrigt 25 år, 160 cm, og 60 kg.

Nedre limit/lower limit: Ved denne temperatur kan en mand sove i fosterstilling i 8 timer uden at vågne

Ekstrem/Extreme: Minimumstemperaturen hvorved en kvinde kan sidde stille i 6 timer, uden at dø af hypotermi (underafkøling) Hun risikerer stadig forfrysninger

 

Hvilken model skal jeg vælge?

At finde rundt i junglen af soveposer på markedet, kan tage længere tid end at bestige bjerget. Derfor giver jeg nogle forslag. Men først lidt baggrund:
Kilimanjaro er svær at pakke til, da vi faktisk på de 8 dage går og overnatter i 4 forskellige klimazoner! Regnskov (800 - 3000 meter), Moorland eller lavere alpinzone (3000 - 4200 meter), Alpin-ørken eller højere alpinzone (4200 - 5000 meter) og Arktisk zone eller glaciale zone (5000 - 5895 meter)! 

Det gør at du de første par nætter måske kommer til at have det en smule varmt i teltet. Så der skal vælges en pose som egner sig rigtig godt til Moorland og alpin-ørken, og måske er presset i sidste lejr på kanten af arktisk zone, og alt for varm første nat i regnskoven.

Mine bud:

Carinthia Defence 6

Budget posen der er forsvarets foretrukne vinterpose. Den har således bestået prøven. Dog er den tung, da det er en fiberpose. Den er rigelig varm, særligt med en inderpose af merino på sidste nat. Er du en frossenpind, og kvinde (som skal have varmere sovepose end mænd) er tricks som en drikkedunk med kogende vand din redning.

Comf. limit: - 18
Vægt: 2600 g.
Pris: Helt ned til 1650 kr her

Y by Nordisk Arctic 1400

Mellem pris-soveposen jeg synes er fed er den dansk-designede Y by Nordisk Arctic 1400. En gennemført dunsovepose med mange fede detaljer, bla. De inpregnerede dun, som gør den mere resistent overfor fugt, som er dunens fjende nr. 1. Jeg har den på listen fordi man får virkelig meget for prisen der er ca. 4000 kr, og fordi det er Nordisk  - et firma med hovedsæde i Silkeborg. De er garant for høj kvalitet.
Comf. temp: - 20
Limit: - 28
Vægt: 2030 g
Pris: ca. 4000 kr her

Mountain Equipment Iceline

Den Dyre: Skal du have creme de la creme, er kroner vs. temperaturgrader ikke noget du behøver tænke på og elsker du bare fedt grej, så kig i retningen af Mountain Equipment og deres model “Iceline” Komfort temperaturen er -30, så du behøver ikke bekymre dig om at tage sokker på, eller en varmedunk. Til gengæld ligger prisen på knap 7000 kr.
Comf. temp: - 30
Vægt: 1650 g
Pris: 7800 kr her

Bonus:
-
Skaf dig en inderpose af merino som Spejdersports Asivik Wool liner her
- Er du mand vil du elske at have en Nalgene wide mouth med som tisseflaske. Du slipper for at skulle op midt om natten. Kvinder: Jeg har desværre ingen bud til jer - jeg beklager! Den kan købes her
- Tag et hovedpudebetræk med, og stop din dunjakke i den om natten. Det er en let måde at have en god pude med på tur

Det var mine bud på soveposer til Kilimanjaro. Har du selv nogle gode forslag, så lad mig høre i kommentarfeltet.

 

Rejs med

Får du lyst til at rejse med mig, enten på Kilimanjaro, eller de andre destinationer som f.eks. Nepal jeg også guider på, så kan du finde rejserne jeg har her

 
Forrige
Forrige

Hvilken drikkedunk skal jeg vælge til Kilimanjaro, Everest Base Camp Trek m.m?

Næste
Næste

Arctic Circle Trail, Grønland - Dag 8