Hvad og hvor er Lapland? - Lapland på Langs 2022
Jeg har valgt at min næste store ekspedition går i mod Lapland - faktisk hele vejen på langs, fra Nordkap i nord, til polarcirklen i syd. Men hvor, og hvad er Lapland egentlig?
REGIONEN
Lapland er en region i Finland, Rusland, Norge og Sverige. Modsat Danmark har Lapland aldrig været et internationalt anerkendt land eller en politisk enhed, og af den grund har regionens grænser aldrig helt klart defineret andre steder end ved kysten. Dog har samerne lokale ting i Norge, Sverige og Finland.
Laplands omtrentlige areal er 400.000 km2. Til sammenligning er Danmark ca. 43.000 km2.
SAMERNE
Regionen er beboet af Samere - et folk der primært er rensdyrnomader. Det vil sige at de følger de store rensdyrflokke rundt i området, således vandrer de med dyrene efter frisk græs. Søsamerne er mindre kendte. De lever af fiskeri og småbrug. Der er omkring 75.000 samere, herfra langt størstedelen i Norge. En tredjedel af samerne taler i dag samisk. Som folk har de så vidt vide eksisteret siden nogle hundrede år f.kr.
DYRELIV
Rensdyr
Lapland er proppet med rensdyr. Den er i hjortefamilien, og lever i det nordlige tundraområdet som dækker Lapland. De vandrer i enorme flokke fra græsgang til græsgang, og lever af rensdyrlav, græs, urter og små løvtræer.
Renen vejer mellem 70-160 kg. Hannen er en del større end hunnen. De bærer begge to gevir, som smides hvert år. I Lapland er de delvis tæmmet. Skal du have det allerbedst isolerende liggeunderlag til sheltertur, hvor du ikke skal bærer langt, så er det et rensdyrskind du skal have fat i.
Jeg så en del rensdyr i Canada og Alaska. Deroppe kaldes de Caribou.
Europæisk Los
Lossen er et rovdyr i kattefamilien. Den vejer mellem 15 og 30 kg, og kan ses i nord, mellem og østeuropa, men er dog meget sjælden. Den er det eneste vilde kattedyr i Skandinavien. Lossen er en snu jæger, og det er den nødt til at være, for den er ikke specielt udholden. Hvad lossen mangler i udholdenhed, har den i hastighed. Lossen er en hurtig sprinter, og bevæger sig meget nødigt ud i åbent landskab.
I Lapland lever lossen hovedsageligt af rensdyr, som den dræber med et strubebid der kvæler dyret. Udover rensdyr spiser lossen også ræve og harer. I toppen af fødekæden finder du lossen, sammen med ulven. Modsat rensdyr, ulve og bjørne har jeg nemlig aldrig set lossen, derfor håber jeg inderligt på at få lov at se en los på ekspeditionen - selvfølgelig på afstand.
Ulv
I nogle dele af Lapland er ulven en truet dyreart. Efter bjørnen er ulven det største rovdyr i Lapland. Hvor de lever i flokke bestående af forældrene og dets afkom. Den kæmper om føden med lossen, da ulven også er glad for rensdyr.
Ulven er i øvrigt udbredt over hele den nordlige halvkugle, og jeg var så heldig at se en enlig ulv i Alaska. Det var en kæmpe oplevelse, og et øjeblik jeg aldrig glemmer. I Lapland findes estimeret 200 ulve. Til sammenligning er der i Danmark 11, mens der i Italien er 1200-1800 eksemplarer.
Ulven er sky, og kan være svær at spotte, da flokken kan dække et utroligt stort område på en dag.
Brunbjørn
Modsat hvad nogle tror, er der IKKE isbjørne i Lapland. Det tætteste isbjørnene kommer Lapland er Svalbard - en norsk øgruppe som ligger omkring 600 km. nord for nordkap.Men der er brune bjørne - europas største rovdyr. Brunbjørnen er ganske udbredt i nogle områder, og kan veje mellem 150 og 300 kg. Igen er hannen større end hunnen, og nogle af hannerne er blevet vejet til op mod 500 kg. Brun bjørnen kan blive mellem 20 og 30 år gamle. Hvor mange brunbjørne der hører til i Laplandsregionen, har jeg ikke kunne finde data på, men det vides at der er omkring 2000 brune bjørne i Finland, 3000 i Sverige og 100 i Norge. Tallene er dog stille og roligt på vej op.
Jeg forventer ikke at se bjørne på ekspeditionen, da de går i hi senest omkring oktober, og vågner ikke rigtig op igen før til april. Er en gammel bjørn svagelig og er ved at dø, vil den typisk vågne og vandre rundt. Disse bjørne kan være farlige, men der er meget langt mellem dem.
Jeg så en del bjørne på Yukon-ekspeditionen i 2019. Det var mest den store gråbjørn - “Grizzly”. Men enkelte brune bjørne så jeg også. Blandt andet så jeg en hun brunbjørn og hendes unge helt inde ved mit telt en nat. At se bjørne var allerøverst på min ønskeliste Yukon-ekspeditionen.
KLIMA
Lapland er arktisk-subarktisk og overordentligt barskt, og vegetation er sparsomt på nær allerlængst i syd. Ved kysten er klimaet mildere og med meget nedbør. Inde i højlandet er det meget koldt, goldt og sparsomt med nedbør. De høje fjelde står som en barriere for uvejret der kommer ind fra Norskehavet. Vejrforholdene i det indre Lapland gør at det er her jeg går. Relativ lidt nedbør, stærk kulde og “i læ” for uvejret mod kysten.
I det indre Lapland ligger temperaturen om vinteren på mellem 0 til minus 16 grader. Til tider dykker den ned til minus 40, og med chillfactor oveni dette. Den tørre luft gør dog, at det føles mere moderat.
Sommeren er mild deroppe, og temperaturen ligger her på mellem 10 og 15 grader.
Gennemsnitligt over hele Lapland er der mellem 175-225 dage med sne mellem midt oktober og midt maj.