Kargørelse til Yukon - Telt og Kogegrej
Der er virkelig mange overvejelser om at gøre sig om det rigtige grej til en tur som denne. Vægt, holdbarhed og funktionalitet er de helt store, men pris er helt klart også en faktor for de fleste.
Telt
Så da jeg skulle vælge telt var det netop disse parametre der spillede ind. Ydermere var størrelsen også vigtig, for jeg har temmelig meget grej på trods af at jeg prøver at begrænse mig. Så det skal der også være plads til. Og på en overligger-dag eller to skal der også være plads til at opholde sig hele dage derinde. Et krav er også at jeg kan bruge mit kogegrej i teltet, så loftshøjde og ventilation er også vigtig.
Valget faldt lynhurtigt på Spejdersports egen Asivik Wilderness 3. Asivik er Spejdersports egen linie af produkter, som de selv udvikler og får fremstillet. Og på trods af at det ikke er et stort internationalt anderkendt mærke, er produkterne virkelig gode!
Wilderness 3 er et tunneltelt med plads til 3. Teltet har et dejligt stort apsis som er perfekt til madlavning og opbevaring. Konstruktionen byder på afstivning med alminiumstænger i yderteltet, som gør at man kan få inderteltet ned uden at det bliver vådt. Et stort plus i min bog!
Den har gode store åbninger med i begge ender som tillader god udluftning, som samtidig har myggenet, som holder de ca. 300 milliarder myg på hver ø i Yukonfloden væk.
Vægten er beskedne 3.3 kg. Det syntes jeg er virkelig godt for et trepersoners telt i denne prisklasse og kvalitet.
Jeg glæder mig rigtig meget til at bruge en masse tid i det her telt, for det er virkelig super godt!
Prisen for Asivik Wilderness 3 er 1.999 kr. For tiden er den på tilbud til 1.499kr! Jeg var så fantastisk heldig at min samarbejdspartner og all around good guy Allan Rasmussen fra Q-Courage havde lige netop et Wilderness 3 jeg måtte låne. Det er jeg dybt taknemlig for!
Kogegrej
I Danmark har vi en stolt tradition for at bruge spritkogere i stormkøkkener, f.eks. Trangia. Andre sværger til gasblus, f.eks. Optimus Crux. Begge disse er fantastiske til både at koge noget vand i en hulens fart, og til at stege en bøf. Og til en tur rundt i Skandinavien er Trangia’en perfekt fordi du altid kan finde sprit. Gasblusset er fantastisk rundt i Europa, og måske de fleste andre vestlige lande. Kulde kan have en effekt på gassen, men på de fleste ture vil det ikke være noget problem.
Min udfordring er at jeg ikke kan forvente at komme i nærheden af dåsegas på min tur. De fylder også en del, og jeg har simpelthen ikke plads i kajakken. Derudover vil jeg gerne have sikkerheden i at kunne brænde så meget forskelligt som muligt, og ikke ligge mig fast på en enkelt brændselstype. Derfor har jeg valgt en multifuel brænder.
Optimus Polaris er en svensk brænder der kan brænde alm. gas på dåse, rensebenzin, alm. benzin, diesel, lampeolie og kerosin. Kort sagt: Kan det brændes, kan det bruges. Og det er lige netop det jeg har brug for. I de små bygder langs floden er gas ikke en mulighed, men jet-fuel og benzin kan man altid skaffe.
Polaris’en er forskellige fra de fleste andre multifuel-brændere som f.eks. Primus Omnifuel ved at den har en multifuntionel dyse som fungerer til alle typer brændstof. Man skal ikke skife den lille bitte dyse ud når man skifer mellem brændstoftyper. Jeg kender mig selv godt nok til, at jeg en dag ville tabe en vigtig dyse mellem nogle sten på en ø i floden, og aldrig finde den igen. De scenarie undgåes med Polaris’en.
Derudover er tiden hvor man skulle stå og fedte med en mikroskopisk rensenål for at rengøre dysen fortid. En lille magnet i det medfølgende multi-tool, gør at man kan rense dysen selv mens blusset er tændt. Man fører magneten ind under brænderen og bevæger den roligt frem og tilbage. Det skubber nålen op igennem dysen og fjerner sod og urenheder. Og bemærk at nålen skubbes snavset op, og ikke ned tilbage i systemet som det er tilfældet på andre brændere.
Pumpen til brændstofflasken er bygget i metal, og er virkelig solid. Pumpen er nok det sted på systemet der modtager den hårdeste behandling, og derfor er det vigtigt for mig at det ikke er plastik.
Brænderens ben er buede en smule, og folder rundt og smyger sig om brænderen, så den fylder mindre. Det er ret praktisk syntes jeg. Det gør at den passer perfekt ned i den lille pose der følger med.
Lige nu
I disse dage, med 7 dage til afgang til Canada, bruger jeg en del tid på at vænne mig til grejet. lære at betjene det, og vedligeholde det.
Jeg har også været ved at plotte min rute ind i min Garmin Inreach. Nu kan man sige at det er en flod, og den går vel kun en vej. Det er desværre ikke tilfældet med Yukon. Særligt i Yukon Flats, nord for polarcirklen deler Yukon sig i hundredevis af små løb. Her er det vigtigt at blive i hovedstrømmen. Ellers er der risiko for grundstødning, og for at fare vild.
Jeg har også plottet de vigtigste seværdigheder ind, byer og bygder.
I løbet af de næste par dage skal jeg have købt lidt kajakgrej. En god svømmevest med masser af plads til grej, en god jakke, sko, strømper og en sidste tur i Spejdersport og have småting. Et par ekstra knive, skumpuder, drybags og andre småting.
I min næste post vil jeg prøve at skrive lidt om min nødsender/GPS, og vandfilteret.