Nøglen til målet - At kunne være okay med ikke at være 100% okay

Det er okay ikke atvære 100% okay altid. Sommetider gør det hele lidt ondt, og det er fint nok.

En af de vigtigste færdigheder i min værktøjskasse er, at jeg kan finde ud af at omfavne ubehag, og være til stede i det.
Vi kommer allesammen ud for ubehag gennem livet - både mentalt og fysisk ubehag. Det er ofte forbundet med ubehag at nå store mål i livet. De færreste større mål involverer en rejse der er en dans på roser.

At opnå et mål som at bestige Kilimanjaro, Mera Peak eller måske noget mere jordnært som at vandre hele hærvejen er en drøm for mange af os. Det er en rejse, der udfordrer vores fysiske og mentale grænser og tvinger os til at træde ud af vores komfortzone. Men hvad sker der, når turen ikke er en dans på roser? Når træthed, udmattelse og en snert af kvalme sidder på vores skulder som en lille djævel der hvisker os i øret?

At kunne være okay med ikke at være okay er en vigtig færdighed, især når man begiver sig ud på eventyr, der kræver mere end blot en weekend i sommerhus. Det handler om at omfavne de mindre komfortable øjeblikke, fordi de ofte er en del af prisen for at opleve noget ekstraordinært.

På storslåede steder som Kilimanjaro og i de betagende landskaber i Nepal er det nemt at lade sig forføre af de fantastiske udsigter og den spændende rejse. Men sandheden er, at det ikke altid er en leg at nå bjergtoppe eller vandre på lange nærmest endeløse stier. Det er her nøglen til at være okay med ikke at være okay kommer ind i billedet.

Vær til stede i din ubehag. Omfavn den og lev med den. Lige i øjeblikket gør det måske ondt, men det går over igen.

For det første er det vigtigt at acceptere, at træthed og udmattelse er en naturlig del af enhver udfordring. Når benene føles som gelé, og lungerne brænder, er det okay at tage en pause og indse, at du ikke er en superhelt. Selv de mest erfarne eventyrere har øjeblikke, hvor kroppen siger nej, men det betyder ikke, at drømmen er forbi.

At finde ind i sig selv og hvile i det ikke så behagelige kræver mentalt mod. Det er okay at føle sig udfordret og tage et øjeblik til at fordybe sig i de følelser, der opstår. Ved at anerkende og acceptere, at du ikke altid har det fantastisk, frigør du dig selv fra unødig stress og bekymringer.

Når belønningen er at du har opnået dit mål, udlevet din drøm, bliver de mindre behagelige øjeblikke en del af historien. De bliver en del af det narrativ, der fortæller om din sejr over udfordringerne. At være okay med ikke altid at være okay bliver et styrkepunkt, der gør hele eventyret endnu mere meningsfuldt.

Belønningen for at nå målet og udleve din drøm er følelsen af succes, og retten til at fortælle historien. Ubehaget bliver en del af den fortælling.

Så næste gang du befinder dig midt i en opadgående stigning eller kæmper med højdesyge, husk at det er okay ikke altid at være 100% okay. Det er en del af eventyret, en del af prisen for at opleve det ekstraordinære. Når du når målet, vil du indse, at det at være okay med ikke altid at være okay gør rejsen endnu mere værdifuld og mindeværdig. Så tag det med et smil, omfavn udfordringerne, og nyd hvert øjeblik på vejen mod dine drømme.

Og husk: De er en afgrænset periode du ikke er helt okay. Det går over. En tur op på Kilimanjaro varer højst 12 dage, En Mera Peak-bestigning varer højst 19 dage, og en vandretur fra grænsen til skagen tager ca. 20. Og når du har overstået det, udlevet din drøm, opnået dit mål, så har du resten af livet til at prale med det!

 






Forrige
Forrige

Expedition Svalbard 24': Dag 1 - afgang fra Danmark

Næste
Næste

Mera Peak, Nepal (6,461m) - Her er dit træningsprogram